Fælles kostpolitik

Børns sundhed og kostvaner er først og fremmest forældrenes ansvar, men da børnene tilbringer en stor del af deres tid i børnehave, SFO og skole, er det vigtigt, at der her er en god kostpolitik. Målet med den fælles kostpolitik er at fremme og understøtte gode kostvaner, give forældre og børn råd og vejledning om kost og danne grundlag for en dialog mellem forældre og personale om det enkelte barns sundhed.

Forskning har påvist en direkte sammenhæng mellem kost og koncentrationsevne, indlæring og den sociale adfærd. Derfor er en sund og nærende kost særdeles vigtig for barnet.  Det er således vigtigt, at børnene og deres forældre på alle alderstrin får kendskab til gode kostvaner, og at børnehavens og skolens personale er bevidste om deres rolle i at formidle gode kostvaner. 

Udmøntning  for USFO (Børnehave/SFO)

Det forventes at barnet har en madpakke med, der kan dække barnets behov både formiddag og frokost. Vi henstiller til at madkassen indhold er sund og nærende, jævnfør nedenstående kostråd.

Da der er mange fødselsdage at fejre på et år, foreslår vi, at der skeles til forslagslisten.

I USFO´en er der morgenmad fra kl. 6.15 til kl. 8.00. Om eftermiddagen serveres et mellemmåltid.

I USFOén vægtes at skabe gode rammer for spisningen. Der snakkes om gode kostvaner og børnene inddrages i tilberedelsen af maden og giver forslag til madplanen alt efter deres alder. Børnene har mulighed for at drikke vand eller mælk.

Udmøntning i skolen

Det forventes, at alle børn har fået en god morgenmad, inden de kommer i skole. Det bærende element er madpakken hjemmefra, som skal være god, nærende og stor nok til at dække både formiddagsmad og frokost.  Vi henstiller til, at slik, kager og lign hører til ved fødselsdage. Vi opfordrer kraftigt børnene og forældrene til, at der alene drikke vand og mælk i skoletiden. Vi er med i skolernes mælkeordning.

I indskolingen spiser vi i ro og mag i undervisningstiden og opbygger en god kultur om det at spise madpakker. På mellemtrinet spises i pauserne – oftest startes spisningen under opsyn og med mulighed for en snak om den gode sunde madpakke. Der undervises på alle klassetrin i sund kost og levevis, ligesom det også er en del af pensum i hjemkundskab i 6. klasse

I lille øjenåbner inden du læser videre!

De otte kostråd (1/2 - 6 år)

1) Spis frugt og grønt – 3-5 om dagen

Fødevarer i denne gruppe er energifattige. De har højt indhold af kostfibre, vitaminer og mineraler.

Børn mellem 4-10 år anbefales 300-500 g per dag heraf bør halvdelen være grove grønsager og kartofler er ikke medregnet her.

Eksempler på grove grønsager: blomkål, broccoli, grønkål, gulerod, hvidkål, jordskok, majs, bønner, pastinak, rosenkål og ærter.

Eksempler på fine grønsager: grøn salat, tomat, agurk, bønnespirer, champignon, peberfrugt, kinakål, icebergsalat, savojkål og squash.

2) Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen

Spis 200-300 g fisk om ugen. Varier indtaget af fede og magre fisk, store og små fisk samt tilberedningsmetoder.

Børn under 14 år bør undgå rovfisk pga. indholdet af kviksølv. Rovfisk er helleflynder, sværdfisk, sildehaj, escolar (smørmakrel, oliefisk), rokke, gedde, aborre og sandart.

Børn under 3 år bør spise højst 25 g rovfisk om ugen

Børn mellem 3-14 år bør max spise 100 g rovfisk om ugen

Eksempler på fede fisk: laks, sild, makrel, stenbider, hellefisk, ørred og ål.

Eksempler på magre fisk: rødspætte, torsk, tun, gedde, skrubbe, søtunge og rødtunge.

3) Spis kartofler, ris eller pasta og groft brød – hver dag

Består af kulhydrat, protein, vand, vitaminer og mineraler, kostfibre og meget lidt fedt.

Voksne og større børn anbefales 500 g per dag ved energibehov på 10 MJ. Ved større/mindre energibehov +/- 50/MJ.

Børn ½-3 år Ca. 150 – 250 g pr. Dag.

Børn 3-6 år Ca. 250 – 500 g pr. Dag.

4) Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager

Sukker tilfører energi men ingen næringsstoffer. Bruges som krydderi i maden i begrænset mængde.

Børn under 2 år anbefales max 19-24 g sukker per dag.

Børn 2-5 år anbefales max 30 g sukker per dag

1 spsk. Sukker = 15 g sukker.

Børn i Danmark indtager i gennemsnit 14 energi % sukker per dag. Det svarer til at 80 % af

alle børn får mere end anbefalet max.10 energi %. 13 % af disse børn får dobbelt så meget som anbefalet.

5) Spar på fedtet – især fra mejeriprodukter og kød

Børn under 2 år anbefales mellem 30-45 energi % fedt.

Børn over 2 år anbefales omkring 30 energi % fedt ligesom voksne.

Fedt giver dobbelt så meget energi som protein og kulhydrat.

Fedt kan inddeles i forskellige typer fedtsyrer, mættede, enkeltumættede og flerumættede.

Bløde margariner og planteolier er de vigtigste kilder til n-3 og n-6 fedtsyrer (flerumættede). Fisk og andre havdyr er især rige på n-3 fedtsyrer.

6) Spis varieret

En varieret kost består af mange forskellige fødevarer, således at alle fødevaregrupper er repræsenteret og at flere forskellige produkter fra hver gruppe er repræsenteret.

Slik, kager, snacks og is er ikke omfattet rådet om variation.

7) Sluk tørsten i vand

Børn over 3 år og voksne anbefales at drikke 1-1½ l pr. Dag.

Børn ½-1 år bør højst drikke ¾ l sødmælk og sødmælksprodukter. Børn mellem 6-9 måneder må kun få små mængder sødmælk pga. overgangen med højt proteinindhold.

Sødmælksprodukter svarer til 3,5 g fedt og max 3,5 g protein pr. 100 g

1-3årige bør højst drikke ½ l letmælk og letmælksprodukter.

Letmælk og letmælksprodukter svarer til 1,5% fedt

Ylette frarådes pga. højt indhold af protein ift. fedtindholdet.

Over 3 år:

Skummet-, mini- og kærnemælk. Surmælksprodukter af skummetmælkstypen.

Skummetmælkstypen indeholder 0,5 g fedt pr. 100 g.

Til alle børn gælder at frugtyoghurt begrænses pga. det høje sukkerindhold.

Derudover anbefales vand til alle.

8) Vær fysisk aktiv – 60 minutter om dagen

Anbefalingen er moderat fysisk aktivitet med mindst 60 minutter fordelt hen over dagen. Alle former for bevægelse der øger pulsen og åndedrættet tæller med.

Fysisk aktivitet giver kondition, muskelstyrke, smidighed, koordination, kropsbevidsthed, trivsel, indlæringsevne, sociale kontakter, selvværd, bedre regulering af appetitten og giver naturlig træthed.

 

De otte kostråd (fra 6 år)

1. Spis 600 gram frugt og grønt om dagen

Fødevarestyrelsen anbefaler, at voksne og børn over 10 år spiser 600 gram frugt og grønt, mens børn fra 4-10 år bør spise 300-500 gram frugt og grønt afhægig af alderen. Danskere spiser i gennemsnit knap 400 gram frugt og grønt om dagen. Tallet er stigende, men det er stadig for lidt. Undersøgelser viser, at 600 gram frugt eller grønt om dagen nedsætter risikoen for kræft og hjerte-kar-sygdomme. I gennemsnit svarer én frugt eller grønsag til 100 gram. 600 gram frugt og grønt er altså 6 om dagen.

Det er godt at spise både frugter og grønsager – og spise mange forskellige slags. Det er sandsynligvis samspillet mellem vitaminer, mineraler og andre stoffer i frugt og grønt, der har en forebyggende effekt.

2. Spis fisk og fiskepålæg – flere gange om ugen

Spis fisk to gange om ugen til det varme måltid. Eller en gang om ugen til det varme måltid og næsten hver dag som pålæg. Fisk indeholder fiskeolier, D-vitamin, jod og selen – stoffer du ikke får så meget af i anden mad. Spis derfor fisk flere gange i løbet af ugen. Forskellige fiskearter indeholder forskellige mængder af de sunde stoffer. Varier derfor mellem forskellige arter - fede og magre.

Kvinder, der planlægger graviditet, er gravide eller ammer, og børn under 14 år bør højst spise 100 gram rovfisk (for eksempel rokke, tunbøf, sværdfisk aborre eller ligende) om ugen. Børn under 3 år højst 25 gram om ugen.

3. Spis kartofler, ris eller pasta og fuldkornsbrød – hver dag

Spis 75 gram fuldkornsprodukter hver dag for eksempel rugbrød og havregryn, og spar på det hvide brød. Spis gerne kartofler hver dag. Du kan udskifte kartoflerne med fuldkornsris eller fuldkornspasta to til tre gange om ugen, men spis flere grønsager og mere frugt på de dage. Kartoflen indeholder mange kostfibre, C-vitamin og B-vitaminerne, thiamin og niacin. Sund mad kan godt indeholde kartofler til middags maden hver dag. Tilbered helst kartoflerne uden brug af fedtstof, for eksempel kogte eller bagte.

Ris og pasta er også sundt, men indeholder lidt flere kalorier og færre vitaminer og mineraler end kartofler. De dage, hvor du spiser ris og pasta, vil der derfor være behov for at spise flere grønsager eller slutte af med frisk frugt.

4. Spar på sukker

Spar på sukker – især fra sodavand, slik og kager. Drik ikke sodavand, og spis ikke slik og kager hver dag. Søde sager indeholder mange kalorier og kun få vitaminer, mineraler og andre sunde stoffer. For mange søde sager giver mindre plads til sund mad, og du risikerer at blive overvægtig.

Anbefalingen er, at sukker maks. udgør 10 procent af madens samlede energi. Det er vigtigt for kroppen, at maden indeholder nok vitaminer og mineraler. Desuden er risikoen for at blive overvægt og mindre, når du sparer på sukkeret.

5. Spar på fedtet

Vælg mager mælk, yoghurt og ost. Vælg magert kød og skær det synlige fedt væk fra kødet på tallerknen. Undlad eller skrab smørret på brødet, og smid stegefedtet væk. Du har brug for fedt, men ikke for meget. Alt fedt er ikke lige sundt, brug helst planteolie.

Fedt i maden bidrager til, at kroppen får livsnødvendige fedtsyrer og fedtopløselige vitaminer. Men du skal ikke have for meget, fordi fedt indeholder mange kalorier. Spiser du for fedt, øger det risikoen for, at du bliver overvægtig. Alt fedt er ikke lige sundt. Det sunde fedt findes i planteolier og fisk. Det usunde fedt kommer fra kød og mejeriprodukter. Usundt fedt øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdom og diabetes.

6. Spis varieret, og bevar normalvægten

Spis forskellige typer af brød, frugt, grønt, kød, mejeriprodukter og fisk dagligt. Så får du alle de vitaminer og mineraler, du har brug for. Bevæger vægten sig opad, så grib ind i tide. Lev efter kostrådene, spis mindre portioner, og vær mere fysisk aktiv.

7. Sluk tørsten i vand

Drik vand flere gange om dagen. Du har brug for cirka en til halvanden liter væske om dagen. Vand slukker tørsten og indeholder ingen kalorier.

8. Vær fysisk aktiv – mindst 30 minutter om dagen

Bevæg dig i hverdagen, cykl på arbejde, tag trappen eller gå en tur. Det er en god idé at dyrke sport en til flere gange om ugen. Du har godt af at røre dig hver dag. Voksne mindst 30 minutter og børn mindst 60. Det hjælper dig med at bevare normalvægten og holde dig glad og rask.

Gevinsten ved at være fysisk aktiv kan ikke spares op – brug derfor kroppen hver dag. Det er ikke nødvendigt at være fysisk aktiv 30 minutter i træk. Den fysiske aktivitet må gerne være delt op i mindre perioder af 5-10 minutters varighed. Alle former for bevægelse, der øger pulsen og åndedrættet, tæller med.